Skip to content

Jag har drabbats av bryderi

Nosism

Vissa språkliga frågor är till synes enkla, men kan vålla mycket huvudbry. För mig är just nu den stora frågan om jag ska skriva jag – eller vi – som subjekt när jag talar om mig själv och mitt företag.

Det är alltid lika svårt när jag ska skriva ny text till min hemsida. Budskap & Bokstäver består ju bara av mig – Birgitta Bernvall Rönn. Men att skriva ”jag” som subjekt hela tiden känns inte riktigt bra. Egentligen borde det ju inte vara några problem. Jag är ju företaget och jag är ansiktet utåt – alltså borde ”jag” fungera utmärkt.

Men i mina öron gör det inte det. Det gnisslar och känns konstigt, nästa oseriöst. Så den här gången har jag valt att använda ”vi” som subjekt på sidan. Det handlar inte om att vilja framstå som ett stort företag med många anställda. Jag är inte ute efter att luras. Däremot tycker jag att jag talar för både mig och företaget – alltså vi.


Formkonsekvens

Det handlar alltså inte om att jag fått storhetsvansinne. Normalt är det ju bara kungar och drottningar som talar om sig själva i första person plural, så kallat majestätisk pluralis. En annan term är nosism från latinets nos som betyder vi. Så egentligen handlar det om att vi, som regerar över budskap och bokstäver, är måna om våra kunder och vill tjäna dem på allra bästa sätt och ge dem vår allra bästa service.

Viktigast är att vara konsekvent i brukar av subjekt och använda samma form genomgående så att texten inte blir otydlig.

Det finns många, många språkliga fällor att fastna i efter vägen under skrivandets gång, både för företag och skribenter. Jag hjälper gärna till när ni har problem och reder ut vad som gäller.

Kontakta oss via epost birgitta@budskapbokstaver.se så berättar vi mer om vad vi kan göra.