Skip to content

Skrivtips för webben

Skrivtips

Att skriva för webben har stora likheter med att skriva journalistiskt. Det gäller att så snabbt som möjligt fånga läsarens uppmärksamhet. De flesta läsare skummar igenom en text för att se om den är intressant. Om läsaren behöver söka för länge, går han eller hon bara vidare till nästa webbsida eller en annan artikel.

Pang på rödbetan

En journalist arbetar efter principen ”det viktigaste först”. Det gäller att läsaren så snabbt som möjligt förstå vad det handlar om och bilda sig en uppskattning om textens innehåll. Sedan fyller du på med fakta. Det som är minst viktigt lägger du sist.

Enkla meningar

Dina meningar bör inte vara för långa. Bara någon enstaka mening i varje stycke får vara så lång att du behöver använda kommatecken. Undvik krångliga ord om du riktar dig till en allmän publik. Riktar du dig till en publik som kan det du skriver om, får texten inte vara så enkel att de känner sig förolämpade. Anpassa ditt ordval efter publiken.

Korta stycken

Gör dina stycken korta. Dela upp långa stycken i flera och använd gärna mellanrubriker. Det gör det lättare för läsaren att få en överblick över texten och innehållet. Om texten innehåller mycket fakta, kan en punktlista göra den lättare att förstå.

Skulle texten bli väldigt lång, är det bättre att lägga in den under en länk. Det ställer förstås extra stora krav på introduktionen. Du vill ju att din läsare ska klicka på länken och fortsätta läsa.

Glöm inte bort att både bilder och grafik är utmärkta för att lätta upp texten och förklara innehållet.

Sökmotoroptimering

En sökmotor strävar efter att belöna sådant som är till nytta för surfaren. Därför bör du publicera innehåll som är relevant för den som sökt efter ett visst innehåll. Se till att nämna viktiga nyckelord högt upp på sidan. Formatera dina rubriker med hjälp av HTML, alltså H1, H2, H3, och inkludera viktiga nyckelord i rubrikerna. Om du använder bilder eller illustrationer, skriv viktiga nyckelord i bildtexten.