I min hjärna finns snart Upphandling 2.0 installerat.
Vilken jättechans att få ta ett omtag, uppgradera befintliga kunskaper och lära nytt.
Under tre spännande veckor på Yrkeshögskolan i Norrköping går vi igenom och diskuterar grunderna i LOU och övrig upphandlingslagstiftning sett ur ett myndighetsperspektiv.
Några av de frågor vi behandlar är grundtankarna och historien bakom nuvarande lagstiftning samt ”Hur ska man tänka när man författar ett upphandlingsunderlag?” och ”Hur ska man veta vad man ska fråga efter?”.
Under de senaste tre åren när jag som anbudsskribent skrivit anbud inom kollektivtrafiken – gigantiska anbud som upphandlas enligt LUF – har jag lagt mycket tid på att fundera över vad som egentligen efterfrågades och hur vi bäst skulle uttrycka vad vi kunde. Att ha de här grundkunskaperna om tankarna ”från andra sidan” hade onekligen varit till hjälp i det arbetet.
De grundkunskaper i LOU som jag fick 2016 som redaktör för Handbok för upphandling av tekniska konsulttjänster har blivit föråldrade. Boken, som togs fram på uppdrag av det som idag heter SKR och Innovationsföretagen, har blivit obsolet. Därmed också mina kunskaper.